Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Ιος.

H Ίος είναι ένα ακόμη όμορφο κυκλαδίτικο νησί. Συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό νεολαίας αλλά και γενικότερα πολύ κόσμο γιατί έχει πολλά να προσφέρει λόγω της υποδομής του.

Τα μπάρ με την έντονη νυχτερινή ζωή, το έχουν κάνει διάσημο στη νεολαία. Εκτός απο αυτό, στην Ίο συναντάμε όμορφες γραφικές παραλίες, στενά σοκάκια, πάμπολλες εκκλησίες και ξωκλήσια, αμπέλια, και όλα αυτά σε συνδυασμό με την καθαρή ατμόσφαιρα.

Η κρυστάλλινη θάλασσα, αποτελεί το κύριο πλεονέκτημα αυτού του τυπικά κυκλαδίτικου νησιού. Η υποδομή του είναι ιδανική για τις διακοπές και των πιο απαιτητικών τουριστών. Πολύς κόσμος την αποκαλεί επίσης, Νιό.

Η επιφάνειά της Ίου εκτιμάται στα 108 τετρ. χλμ ενώ έχει μήκος ακτών 87 χιλιόμετρα.

Η Ίος είχε πληθυσμό 1.838 άτομα στην απογραφή του 2001 και πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ίος.

Η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού είναι ο Μυλοπότας, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Χώρα, ενώ ωραία (και πιο ήσυχη) παραλία είναι αυτή στο Μαγγανάρι.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στην Ίο, την πατρίδα της μητέρας του, θάφτηκε ο Όμηρος.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Σίφνος.

Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στα πλησιέστερα νησιά Σέριφο (12 ν.μ.), Κίμωλο (10 ν.μ.), Μήλο (20 ν.μ.) και Πάρο (14 ν.μ.)

Η έκτασή της είναι 74 τ.χ., η περίμετρός της είναι 28 μίλια και απέχει από τον Πειραιά 75 μίλια.

Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και τα νησιά της γραμμής Μήλου καθημερινά. Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά είναι 5 ώρες με το πλοίο της γραμμής και δυόμιση έως τρεις ώρες με το Highspeed. Συνδέεται επίσης με πολλά νησιά των Κυκλάδων όπως Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο, Σύρο, Φολέγανδρο, Ίο και Σαντορίνη.

Τα πλησιέστερα αεροδρόμια στη Σίφνο είναι της Μήλου και της Πάρου . Για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί οργανωμένο ελικοδρόμιο στα Εξάμπελα Σίφνου.

Η Σίφνος σήμερα είναι γνωστή ανά το πανελλήνιο και την υφήλιο κυρίως ως τόπος παραθερισμού για το εξαίρετο φυσικό της κάλλος, την πνευματικότητα, τη φιλοξενία και ευγένεια των κατοίκων της, τους κάτασπρους παραδοσιακούς οικισμούς της, τις πολυάριθμες και γραφικές εκκλησίες, τα ιστορικά μοναστήρια και τις πολυσύχναστες και κρυφές παραλίες της.

Τα νησια.

Σύμπλεγμα 56 νησιών με κυριότερα τα Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δήλος, Ίος, Τζια, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος και τις «Μικρές Κυκλάδες», που αποτελούνται από τα νησιά Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα

Τα νησια των Κυκλαδων.

56 νησιά που δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακή δράση για να μας χαρίσουν μαγευτικές και αξέχαστες διακοπές. Νησιά που συνδυάζουν μεταξύ τους όλες τις αντιθέσεις, ομορφιά, ιστορία, μαγευτικά τοπία και σύγχρονο lifestyle νησιά που δίνουν μία διαφορετική άποψη ζωής για όλες τις προτιμήσεις.

Φύση με σπάνια τοπία, ζωντανή παράδοση, ντόπια κουζίνα, έθιμα και πολιτισμός, έντονη ταυτότητα, οι Κυκλάδες είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων από όλα τα μέρη του κόσμου και έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν κοσμοπολίτικες και ήρεμες διακοπές με τρόπο μοναδικό.
Ταξιδέψτε αυτό το καλοκαίρι στις μαγευτικές Κυκλάδες, αναζητήστε τα προσπελάσιμα ξενοδοχεία και με λίγη καλή θέληση όλα μπορούν να διευθετηθούν.

Για αυτούς που είναι λάτρεις των διακοπών χαμηλών τόνων η Δήλος, η Αμοργός, η Ανάφη, η Κίμωλος, οι μικρές Κυκλάδες (ανάμεσα στην Νάξο και την Αμοργό), η Αντίπαρος είναι ιδανικοί προορισμοί.
Στην Δήλο συνδυάζονται άνετα διακοπές χαλαρωτικές και εκπαιδευτικές. Είναι ένα νησί που μπορείτε να επισκεφθείτε από την Μύκονο μια και τα δύο νησιά βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Η Δήλος αποτελεί ένα από τα λεγόμενα ξερονήσια αλλά ταυτοχρόνως αποτελεί και έναν πολύ ελκυστικό χώρο που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε. Νησί μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας με ένα μοναδικό υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο. Σώζονται ακόμα τα ερείπια των ναών του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος αλλά αρχαία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί.
Η Αμοργός αν και το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε. Νησί με σπάνια ομορφιά και με σημαντική ιστορία συνδυάζει καταπληκτικά τοπία, το απέραντο γαλάζιο, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και παραλίες με μοναδική ομορφιά. Οι κάτοικοί του είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι. Η Αμοργός μαζί με την Ανάφη αποτελούν τα πλέον ήσυχα νησιά για χαλαρωτικές και ξεκούραστες διακοπές. Η Ανάφη βρίσκεται μακριά από τις υπόλοιπες Κυκλάδες και διατηρεί μέχρι σήμερα άθικτη τη φυσική της ομορφιά.
Η Αντίπαρος αν και πολύ κοντά στην Πάρο ωστόσο είναι ένα πολύ ήσυχο νησί. Χαρακτηριστικό της είναι οι δεκάδες γαλήνιες παραλίες που προσφέρουν πραγματική ξεκούραση.
Οι μικρές Κυκλάδες αποτελούν επίσης προορισμό για γαλήνιες διακοπές. Εδώ γίνονται όλα με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα νησιά αυτά βρίσκονται μακριά από τον πολιτισμό, είναι όμως πανέμορφα και προσφέρουν πολύ ησυχία και λίγες ανέσεις.
Ένα νησί που φημίζεται για τα ιαματικά λουτρά του είναι η Κύθνος και πολύ άνθρωποι την επισκέπτονται για αυτό το λόγο. Τα θερμά ιαματικά λουτρά βοηθούν στην θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως αρθρίτιδες, δερματίτιδες και γυναικολογικές παθήσεις. Είναι ένας ιδανικός τόπος για συνδυάσετε διακοπές και υγεία.
Για τους περισσότερο ενεργητικούς και λάτρεις των κοσμοπολίτικων διακοπών η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Μήλος, η Σύρος, η Σίφνος, η Ίος κ.ο.κ. είναι τα τέλεια μέρη για διακοπές. Πρόκειται για νησιά που τα συνδυάζουν όλα. Έντονος τρόπος ζωής, θαλάσσια σπόρ, clubbing, εκκεντρικές εμφανίσεις, πολύ κόσμος, εξαιρετικά εστιατόρια, μοναδικά αξιοθέατα θα σας μαγέψουν και θα σας προσφέρουν έντονες διακοπές αλλά και ήσυχες ανάλογα με την περίοδο που θα πάτε.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Η Τεχνη στις Κυκλαδες.

Τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, που έγιναν στις Κυκλάδες, μαρτυρούν ότι εδώ αναπτύχθηκε σημαντικός πολιτισμός, που διαφέρει αρκετά από το μυκηναϊκό και το μινωικό. Τα σπίτια τους τα κατασκεύαζαν μικρά και με στρογγυλές γραμμές γενικά, σε χρωματισμούς ανοιχτόχρωμους (συνήθως άσπρα). Σαν οικοδομικό υλικό χρησιμοποιούσαν λίθους και μαρμάρινες πλάκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγγειοπλαστική τέχνη των Κυκλαδίων καθώς και τα κοσμήματα από μέταλλο.

Η ιστορια των Κυκλαδων.

Από την προϊστορική ακόμα εποχή, οι Κυκλάδες είχαν γίνει μήλο της έριδας ανάμεσα στους διάφορους επιδρομείς, που κατά καιρούς κατέβηκαν στη Μεσόγειο. Αρχικά κατοικούνταν από τους Φοίνικες και τους Κάρες. Μετά έπεσαν στην κυριαρχία του Κρητικού βασιλιά Μίνωα. Ύστερα τις ξαναπήραν οι Κόρες. Ύστερ' από λίγο έμειναν εδώ οι Ίωνες, που διώχτηκαν από τους Δωριείς.
Όταν άρχισαν οι Περσικοί Πόλεμοι, οι Κυκλάδες υποτάχτηκαν στους Πέρσες. Όμως αυτό κράτησε μέχρι τη δεύτερη εκστρατεία των Περσών, οπότε όλα τα νησιά συμμάχησαν με την Αθήνα, που, στηριζόμενη στην πολεμική της δύναμη, τα έκανε υποτελή. Μα κι αυτή η κατάσταση δεν ήταν σταθερή. Στη διάρκεια του πελοποννησιακού πολέμου συμμάχησαν με τους Λακεδαιμονίους, από τους οποίους και αποσπάστηκαν, μετά την ήττα που είχαν οι Σπαρτιάτες το 375 π.Χ. Μετά πέρασαν με τη σειρά στα χέρια των Μακεδόνων, των Ρωμαίων, των Γότθων, των Σλάβων, των Σαρακηνών και των Τούρκων. Έγιναν ελληνικές μετά την επανάσταση του 1821.

Οι κυκλαδες.

Είναι τα νησιά του Αιγαίου:
Άνδρος, Τήνος, Κέα, Κύθνος, Γυάρος, Σύρος, Ρήνεια, Δήλος,
Μύκονος, Σέριφος, Σίφνος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Μήλος,
Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ίος, Σίκινος, Αμοργός, Θήρα κι Ανάφη.