Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Ναξος.

Στην καρδιά του Αιγαίου, η Νάξος, είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία και έντονη παρουσία στην δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού. Η Νάξος κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Ο Ζευς, ο πατέρας των θεών των αρχαίων Ελλήνων, γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά ανατράφηκε στη Νάξο και έδωσε το όνομά του στο πιο ψηλό βουνό της, τον Ζα (1004 μ.). Ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, έσμιξε στη Νάξο με την Αριάδνη, την θεά της γονιμότητας. Η ένωσή τους προίκισε το νησί με πλούσια αμπέλια και εύφορη γη.

Ακόμα και σήμερα που η Νάξος έχει μπει σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης, η πλειοψηφία των ανθρώπων του νησιού δεν ασχολείται μόνο με τα τουριστικά επαγγέλματα. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, τα λατομεία μαρμάρου, το εμπόριο απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι των Ναξιωτών. Η Νάξος έχει τον κοσμοπολίτικο αέρα ενός σύγχρονου τουριστικού θέρετρου αλλά συγχρόνως διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της και τον λαϊκό πολιτισμό της. Οι ατέλειωτες αμμουδιές, με τα καθαρά νερά και τους κέδρους, σε όλο το μήκος των νότιων και νοτιοδυτικών ακτών της αλλά και η βόρεια πλευρά της Νάξου, κρύβουν ομορφιές και τοπία σαγηνευτικά. Οι λάτρεις του windsurf θα βρουν στο νησί μοναδικές συνθήκες για να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα. Το μελτέμι που πνέει κατά την διάρκεια της μέρας τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ο καλύτερος τους σύμμαχος.

Για τους φίλους της ποδηλασίας, η Νάξος προσφέρει μοναδικές διαδρομές. Για τους πεζοπόρους, τους φυσιολάτρες και αυτούς που έχουν το πάθος της εξερεύνησης, η Νάξος αποτελεί πραγματικό παράδεισο, καθώς υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια που την διασχίζουν από άκρη σε άκρη. Αν πάλι ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε την καθημερινότητα των ανθρώπων της Νάξου και την λαϊκή της παράδοση, θα πρέπει να επισκεφθείτε τα χωριά, εκεί που ο ξένος είναι τιμώμενο πρόσωπο. Όσοι, τέλος, γοητεύονται από το παρελθόν και την ιστορία θα εντυπωσιαστούν από τον πλούτο των μνημείων της Νάξου. Ίσως πουθενά αλλού, σε ένα τόσο μικρό κομμάτι γης, δεν έχουν συγκεντρωθεί τόσα σημαντικά μνημεία από τόσο διαφορετικές εποχές. Αλλά και για όσους οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνώνυμες με την νυχτερινή ζωή και το ξενύχτι υπάρχουν πολλές επιλογές καθώς η Χώρα το καλοκαίρι πραγματικά δεν κοιμάται.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Τηνος.

Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (Έκταση 194 τ. χμ.) μετά την Άνδρο, τη Νάξο και την Πάρο. Εχει 8.574 κατοίκους (απογραφή 2001) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.

Η απόσταση από την Άνδρο είναι μόλις (στο σημείο που ονομάζεται Στενό) 1/2 μίλι ενώ η κοντινότερη απόσταση απο τις ακτές της Μύκονου απέχουν περίπου 5 μίλια και 9 μίλια απο λιμάνι σε λιμάνι. Νοτιοδυτικά του νησιού και σε απόσταση 12 μιλίων βρίσκεται η πρωτεύουσα του νόμου, η Σύρος.

Ο Τσικνιάς που βρίσκεται στα ανατολικά είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος. Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου με 641 μ ύψος με την Αρχαία και Ενετική πόλη και το υψίπεδο του Πατέλα ή "Πολέμου ο κάμπος". Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της υπολογίζεται, σε 114 χμ. και ο περίπλους των παραλίων της σε μικρή απόσταση από την ακτή απαιτεί πλου 37 περίπου ν. μιλίων.

Το έδαφος γενικά είναι ορεινό με υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 720 μέτρα. Δεν υπάρχουν δάση και μεγάλες πεδινές εκτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το επικλινές του εδάφους στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έτσι ώστε οι αγροί να παρουσιάζουν εικόνα μεγάλων σκαλοπατιών διαχωριζομένων από χαμηλούς μανδρότοιχους "ξερολιθιές". Πεδινή έκταση συναντάται στον κάμπο της Κολυμπήθρας ,βόρεια του νησιού όπου καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή.

Στην Τήνο βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας με την ομώνυμη θαυματουργό εικόνα. Η εκκλησία γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο κατά τη διάρκεια του οποίου πλήθος κόσμου συρρέει στην Τήνο για προσκύνημα. Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας είναι πόλος έλξης για πολλούς πιστούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Συνολικά υπάρχουν 39 παραλίες, 19 στη Νότια-Νοτιοδυτική πλευρά, 7 στη ΝοτιοΑνατολική και 13 στη Βόρεια - ΒορειοΑνατολική πλευρά.

Κοίταξτε και περπατήστε την ξερή φύση της Τήνου.

Παρατηρείστε την πληθώρα των φυτών που υπάρχουν στη "άγογη" γη της.Παρακολουθήστε και ενυπώστε τη διαδοχή των εποχών και των ανθοφοριών. Αισθαντείτε το άρωμα που αναδύεται όταν πατάτε τα φρύγανα της. Μυρίστε τα αγριολούλουδα της. Ακούστε το ζουζούνισμα τον μελισσών τις. Χαρμόσυνες, για κείνες, μερες. Διακρίνατε την ακούραστη εργασία των μελισσών που επισκέπτονται τα άνθη.

Μέσα στο μέλι Τήνου, το απέριττο φρυγανόμελο, και τα άλλα μελισσοκομικά προιόντα υπάρχει κάτι από τη φύση της Τήνου.

Υπάρχει κάτι από την ζωή της Τήνου, κάτι από το μεράκι των μελισσοκόμων της.

Σαν Μελισσοκομικός Συνεταρισμός έχουμε στα χέρια μας εξαιρετικής ποιότητας προιόντα.Φροντίδα μας είναι να σας τα προσφέρουμε αγνά, αναλλοίωτα, με όλα τα ευαίσθητα συστατικά τους.

Η μόνη κατεργασία του μελιού είναι το απλό σούρωμα και το καταστάκαγμα γιατί θεωρούμε ότι το γιλτράρισμα με αντλίες υπό πίεση και η θέρμανση το τραυματιζούν.


Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Ο τουρισμος στις Κυκλαδες.

Αύξηση παρουσιάζεται στις διανυκτερεύσεις του συνόλου τουριστών για το 2006 κατά 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, με τους αλλοδαπούς να τροφοδοτούν την αύξηση (5,7%), ενώ οι ημεδαποί αύξησαν τις διανυκτερεύσεις τους κατά 1,5%.

Οι αφίξεις των πελατών παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,3%, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2005 (που οφείλεται κυρίως στους αλλοδαπούς με αύξηση 5,4%, έναντι των ημεδαπών που παρουσιάζουν αύξηση 2,8%).

Γενικότερα, κατά το 2006, το 44,6% των αφίξεων αφορά ημεδαπούς και το 55,4% αλλοδαπούς, ενώ στις διανυκτερεύσεις το 25,5% αφορά ημεδαπούς (με 2,4 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο) και το 74,5% αλλοδαπούς (με 5,6 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο).

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η συνολική πληρότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα (πλην κάμπινγκ), ανήλθε το 2006, σε 59,8%, έναντι 58,6% το 2005.

Αναλύοντας τα στοιχεία ανά Γεωγραφική Περιφέρεια, τη μεγαλύτερη αύξηση στις πληρότητες, έναντι του 2005, παρουσιάζουν το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία. Κατά το 2006, το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας είχαν η Κρήτη (78%), το Νότιο Αιγαίο (77%) και τα Ιόνια Νησιά (76%). Όσον αφορά στις συνολικές διανυκτερεύσεις (περιλαμβανομένων και των κάμπινγκ), παρατηρούμε ότι τη μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση με το 2005, παρουσιάζουν η Κεντρική Μακεδονία (14%), η Αττική (10%), η Δυτική Ελλάδα (9%) και η Κρήτη (8%). Στις αφίξεις, παρατηρούμε ότι, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Δυτική Ελλάδα (10%), η Αττική (9%), η 'Ήπειρος (8%), η Κεντρική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο (8%) και η Κρήτη (7%). Αντίθετα, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος παρουσιάζουν μείωση, τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις.

Κατά το 2006, το 60,6% του συνόλου των αφίξεων πελατών συγκεντρώθηκε σε 4 Περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Αττική (22,3%), στην Κρήτη (13,3%), στο Νότιο Αιγαίο (13,0%) και στην Κεντρική Μακεδονία (12,0%). Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις, το 58,3% συγκεντρώθηκε σε 3 Περιφέρειες, στην Κρήτη (23,3%), στο Νότιο Αιγαίο (22,8%) και στα Ιόνια Νησιά (12,2%).

Τα στοιχεία αφίξεων και διανυκτερεύσεων αλλοδαπών για το 2006 παρουσιάζουν την πλειοψηφία των πελατών στα πάσης φύσεως ξενοδοχειακά καταλύματα να προέρχεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (70,1% οι αφίξεις πελατών και 80,3% οι διανυκτερεύσεις), με πρώτη τη Γερμανία και δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο.

To 1,38% των αλλοδαπών τουριστών διανυκτέρευσε σε κάποιο κάμπινγκ της χώρας το 2006 (596.614 άτομα) με τους Γερμανούς να κρατούν τα ηνία σε απόλυτους αριθμούς (176.297 άτομα).

Που πηγαίνουν οι Έλληνες και που οι ξένοι τουρίστες

Πρώτη στις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων τουριστών παραμένει η Αττική με 2,72 εκατομμύρια άτομα ενώ η Κρήτη αποτελεί την πρώτη επιλογή των ξένων με 12,55 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αποτελούν την δεύτερη επιλογή των αλλοδαπών τουριστών για το 2006, ενώ οι Έλληνες προτιμούν ως δεύτερη επιλογή τους την Κεντρική Μακεδονία (2,26 εκατ. διανυκτερεύσεις), με κύρια εστία τη Χαλκιδική.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο αυτών που επισκέπτονται την Πελοπόννησο. Επίσης, η μείωση των διανυκτερεύσεων στο Νότιο Αιγαίο ανέρχεται στο 17,9% συγκριτικά με το 2005, δείγμα ότι όλο και λιγότεροι Έλληνες αντέχουν το κόστος των διακοπών στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2007

Η πολυνησία του Αιγαίου.

Τα πανέμορφα νησιά των Κυκλάδων πήραν το όνομά τους
από το κυκλικό σχήμα που χαράζουν στο Αιγαίο γύρω από το ιερό νησί της Δήλου.
Σπαρμένα λευκά σπίτια και ξωκλήσια, γραφικά λιμάνια και ανεμόμυλους, χαμένα στο απέραντο γαλάζιο του αρχιπελάγους αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα.
Μια ανεπανάληπτη εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη τους.
Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 56 νησιά.
Από αυτά κατοικούνται 24.
Κάποια από αυτά είναι μικρά και χωρίς πολλή τουριστική κίνηση.
΄Αλλα πάλι σφύζουν από ζωή
και αποτελούν κάποιους από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.
΄Ολα τους όμως είναι πανέμορφα
και κάθε ένα από αυτά έχει το δικό του, ξεχωριστό, μαγικό χαρακτηριστικό.

Η πολυνησία του Αιγαίου, που ορίζεται γενικά μεταξύ των 36ου και 38ου Βόρειων παραλλήλων και μεταξύ των 24ου και 26ου Ανατολικών μεσημβρινών.

Η διάταξη των νησιών είναι σε δύο παράλληλες ευθείες σε συνέχεια του Σουνίου και της Ευβοίας προσδίδοντας την επιμέρους διάκριση σε Δυτικές και Ανατολικές Κυκλάδες, οι οποίες αποτελούν τον ομώνυμο νομό Κυκλάδων. Ο συνολικός πληθυσμός του Νομού είναι 112.615 κάτοικοι (απογραφή 2001) και η έδρα του στην Ερμούπολη.

Το όνομα τους δόθηκε από τους αρχαίους γεωγράφους εξαιτίας της κυκλικής διάταξης γύρω απ' την ιερή νήσο Δήλο (γενέτειρα της θεάς Άρτεμης και του Απόλλωνα) σε αντιδιαστολή των υπολοίπων νήσων του Αιγαίου που τις αποκαλούσαν Σποράδες.

Στις Κυκλάδες ανήκουν τα παρακάτω νησιά, τα οποία κατά σειρά μεγέθους είναι: Νάξος, Άνδρος, Πάρος, Τήνος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Μύκονος, Σύρος, Θήρα ή Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος, Σίκινος, Ανάφη, Κίμωλος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Μακρόνησος, Ηράκλεια, Γυάρος, Πολύαιγος, Κέρος, Ρήνεια, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Δεσποτικό, Κουφονήσια, Δήλος. Έξι μικρά νησάκια μεταξύ Αμοργού και Νάξου, αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες. Αυτά είναι: το πάνω και κάτω Κουφονήσι, η Ηράκλεια, η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Κέρος.