Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Τηνος.

Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (Έκταση 194 τ. χμ.) μετά την Άνδρο, τη Νάξο και την Πάρο. Εχει 8.574 κατοίκους (απογραφή 2001) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.

Η απόσταση από την Άνδρο είναι μόλις (στο σημείο που ονομάζεται Στενό) 1/2 μίλι ενώ η κοντινότερη απόσταση απο τις ακτές της Μύκονου απέχουν περίπου 5 μίλια και 9 μίλια απο λιμάνι σε λιμάνι. Νοτιοδυτικά του νησιού και σε απόσταση 12 μιλίων βρίσκεται η πρωτεύουσα του νόμου, η Σύρος.

Ο Τσικνιάς που βρίσκεται στα ανατολικά είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος. Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου με 641 μ ύψος με την Αρχαία και Ενετική πόλη και το υψίπεδο του Πατέλα ή "Πολέμου ο κάμπος". Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της υπολογίζεται, σε 114 χμ. και ο περίπλους των παραλίων της σε μικρή απόσταση από την ακτή απαιτεί πλου 37 περίπου ν. μιλίων.

Το έδαφος γενικά είναι ορεινό με υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 720 μέτρα. Δεν υπάρχουν δάση και μεγάλες πεδινές εκτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το επικλινές του εδάφους στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έτσι ώστε οι αγροί να παρουσιάζουν εικόνα μεγάλων σκαλοπατιών διαχωριζομένων από χαμηλούς μανδρότοιχους "ξερολιθιές". Πεδινή έκταση συναντάται στον κάμπο της Κολυμπήθρας ,βόρεια του νησιού όπου καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή.

Στην Τήνο βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας με την ομώνυμη θαυματουργό εικόνα. Η εκκλησία γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο κατά τη διάρκεια του οποίου πλήθος κόσμου συρρέει στην Τήνο για προσκύνημα. Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας είναι πόλος έλξης για πολλούς πιστούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Συνολικά υπάρχουν 39 παραλίες, 19 στη Νότια-Νοτιοδυτική πλευρά, 7 στη ΝοτιοΑνατολική και 13 στη Βόρεια - ΒορειοΑνατολική πλευρά.

Κοίταξτε και περπατήστε την ξερή φύση της Τήνου.

Παρατηρείστε την πληθώρα των φυτών που υπάρχουν στη "άγογη" γη της.Παρακολουθήστε και ενυπώστε τη διαδοχή των εποχών και των ανθοφοριών. Αισθαντείτε το άρωμα που αναδύεται όταν πατάτε τα φρύγανα της. Μυρίστε τα αγριολούλουδα της. Ακούστε το ζουζούνισμα τον μελισσών τις. Χαρμόσυνες, για κείνες, μερες. Διακρίνατε την ακούραστη εργασία των μελισσών που επισκέπτονται τα άνθη.

Μέσα στο μέλι Τήνου, το απέριττο φρυγανόμελο, και τα άλλα μελισσοκομικά προιόντα υπάρχει κάτι από τη φύση της Τήνου.

Υπάρχει κάτι από την ζωή της Τήνου, κάτι από το μεράκι των μελισσοκόμων της.

Σαν Μελισσοκομικός Συνεταρισμός έχουμε στα χέρια μας εξαιρετικής ποιότητας προιόντα.Φροντίδα μας είναι να σας τα προσφέρουμε αγνά, αναλλοίωτα, με όλα τα ευαίσθητα συστατικά τους.

Η μόνη κατεργασία του μελιού είναι το απλό σούρωμα και το καταστάκαγμα γιατί θεωρούμε ότι το γιλτράρισμα με αντλίες υπό πίεση και η θέρμανση το τραυματιζούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: